GZ-psycholoog
Na een schokkende gebeurtenis op of rond de werkplek kan een werknemer mogelijk een trauma oplopen. Stel dat iemand getuige is van een geweldsincident of ongeluk. In zo’n situatie kan de werknemer in kwestie er baat bij hebben om in gesprek te gaan met een GZ-psycholoog. Een GZ-psycholoog is namelijk een specialist die door middel van een gesprek bepaalt wat de beste vervolgstappen zijn.
Voordat er een behandelingsplan wordt opgezet onderzoekt de GZ-psycholoog eerst hoe de werknemer het trauma verwerkt. Hoe een schokkend incident wordt verwerkt en hoelang het herstel duurt is namelijk persoonsgebonden. Zo herstelt 85% van de mensen na een aantal weken zelfstandig van het trauma (ook wanneer je niets doet). 15% ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Als bij jouw werknemer PTSS is vastgesteld, dan start de GZ-psycholoog de behandeling.
Wat is een GZ-psycholoog?
Een GZ-psycholoog, ofwel gezondheidszorgpsycholoog, is een psycholoog die gespecialiseerd is in de gezondheidszorg dankzij een tweejarige postmaster opleiding. Hierdoor zijn GZ-psychologen bevoegd in de diagnostiek en behandeling van verschillende psychische stoornissen en problemen die voorkomen in de levenssfeer. Daar vallen ook psychische klachten onder die het resultaat zijn van bijvoorbeeld handicap, invaliditeit en ziekte.
In de volksmond wordt een gezondheidszorgpsycholoog soms een ‘trauma therapeut’ genoemd, maar dit is niet terecht. De titel ‘GZ-psycholoog’ is verbonden aan duidelijke randvoorwaarden, denk aan een opleiding en specialisatie. Daarnaast is deze titel beschermd en opgenomen in het BIG-register. Verder kunnen GZ-psychologen administratief de behandeling starten, in tegenstelling tot basispsychologen. Hierdoor worden gezondheidszorgpsychologen binnen instellingen de ‘regiebehandelaar’ genoemd.
Wat doet een GZ-psycholoog?
Een gezondheidszorgpsycholoog heeft diverse taken die vooral draaien om het diagnosticeren, het begeleiden van basispsychologen en het behandelen van mensen met psychische klachten. Van het voeren van intakegesprekken en observaties tot het vaststellen van een behandelindicatie en uitvoeren van het behandelplan. Een GZ-psycholoog is dus eindverantwoordelijke voor de behandeling én de uitvoering ervan. Als er sprake is van trauma bij een medewerker, dan beslist een GZ-psycholoog op basis van verschillende factoren welke traumabehandeling geschikt is. De diverse traumabehandelingen worden ook wel psychotherapeutische technieken genoemd.
Wanneer is iets een trauma?
Trauma is een woord dat vandaag de dag redelijk gauw in de mond genomen wordt om een nare of erge gebeurtenis te omschrijven. Maar wanneer is iets echt een trauma? Wat is er aan de hand waardoor een gezondheidszorgpsycholoog besluit te behandelen?
Een GZ-psycholoog zal de term ‘trauma’ gebruiken als iemand een schokkende of heftige gebeurtenis heeft ervaren. Een traumatische gebeurtenis heeft namelijk een sterke impact. Hierdoor blijft bijvoorbeeld je werknemer last houden van stress-gerelateerde gevolgen en klachten, ongeacht of er nog sprake is van een traumatische situatie. Daarbij kan trauma zowel lichamelijk als geestelijk zijn. In de volgende gevallen gaat het om trauma:
- Als sprake is van (dreigende) dood of een ernstige verwonding die bedreigend was voor het fysieke welzijn van de betrokkene of andere aanwezige;
- Intense angst, gevoelens van hulpeloosheid of afschuw de reactie is;
- Als stressklachten 4 à 5 weken na de gebeurtenis nog bestaan.
Vormen van trauma
Om de behandeling te bepalen, nadat is vastgesteld dat er sprake is van trauma, onderzoekt de GZ-psycholoog welke vorm van trauma aanwezig is. Globaal zijn er drie vormen van trauma te onderscheiden:
- Enkelvoudig trauma: psychisch letsel als gevolg van een schokkende gebeurtenis.
- Meervoudig trauma: meerdere nare ervaringen over een langere periode.
- Complex trauma: combinatie van enkelvoudig en meervoudig trauma.
Op de werkvloer draait het meestal om een enkelvoudig trauma.
Wil je weten of jouw medewerker(s) baat heeft bij een GZ-psycholoog?
Neem contact met ons op als je meer wilt weten over wat een gezondheidszorgpsycholoog voor jouw werknemers kan betekenen. Trauma-expert Leen Pakvis is te bereiken via 06-52624293 of l.pakvis@traumaloket.nl.