Traumatherapie

Mogelijk heeft een van jouw werknemers baat bij traumatherapie na een schokkende gebeurtenis op of rond de werkplek. Iemand die bijvoorbeeld getuige is geweest van een ongeluk of geweldsincident moet dat verwerken.

Om goed te kunnen bepalen wat het beste is om te doen, is het van belang om te monitoren hoe iemand zoiets verwerkt. Dat is namelijk heel persoonlijk. Hoe iemand een schokkend incident verwerkt en hoe lang iemands herstel duurt is heel persoonlijk. 85 procent van de mensen herstelt vanzelf na een aantal weken, maar 15 procent ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en heeft dan mogelijk baat bij traumatherapie.

Wat betekent trauma?

 Trauma is een woord dat veel wordt gebruik om iets ergs of naars aan te geven, maar wat betekent trauma nu echt? Een groot verschil tussen een trauma of een ‘gewone’ nare, stressvolle gebeurtenis is de schokkende ervaring en de sterkte van de impact. Een traumatische gebeurtenis heeft een veel sterkere impact, waardoor mensen last blijven houden van de stress-gerelateerde gevolgen en klachten, ook als de daadwerkelijke traumatische situatie niet meer geldt.

Trauma is een van oorsprong Grieks woord en betekent ‘wond’. Letterlijk kan het trauma zowel lichamelijk als geestelijk zijn. In de GGZ wordt de term trauma gebruikt als iemand is blootgesteld aan een schokkende of heftige ervaring waarbij sprake is geweest van:

  1. Een ernstige verwonding of (dreigende) dood of ernstige verwonding die bedreigend was voor het fysieke welzijn van de betrokkene of een andere aanwezige; en;
  2. Een reactie van intense angst, hulpeloosheid of afschuw.

Meestal is op de werkvloer sprake van een enkelvoudig trauma: het psychische letsel dat iemand oploopt als gevolg van de impact die een schokkende gebeurtenis heeft, zoals een dodelijk ongeluk, een brand of een conflict met veel agressie. Een andere vorm is het meervoudige trauma en heeft te maken met meerdere nare ervaringen over een langere periode (zoals misbruik). Een complex trauma het gevolg van een combinatie van zowel een enkelvoudig als een meervoudig trauma. Een nieuw incident triggert dan oude, niet goed herstelde wonden.

Als iemand een trauma niet op een normale manier kan verwerken is vaak sprake van PTSS. Dan ontwikkelt iemand een beschadigd zelfbeeld. Wat betekent trauma voor iemands gedrag? Iemand met PTSS kan hyperalert worden, kort aangebonden raken of te maken krijgen met dwangmatige herbelevingen van de schokkende gebeurtenis. Op de werkvloer kan iemand bepaalde locaties of werkzaamheden gaan vermijden of zich ‘vreemd’ gaan gedragen.

Hoe herken je een trauma?

Leidinggevenden die zich afvragen ‘hoe herken je een trauma?’, kunnen letten op een aantal signalen:

  • Emotioneel en vlak gedrag vertonen;
  • Moe en lusteloos overkomen;
  • Snel geïrriteerd en boos zijn;
  • Sociale contacten mijden;
  • Bepaalde situaties mijden.

Hoe herken je een trauma nog meer?

  • Hyperalert en schrikachtig gedrag;
  • Last van nachtmerries;
  • Last van flash backs;
  • Last van veel negatieve gevoelens;
  • Last van concentratieproblemen.

Herken je meer dan 2 signalen? Neem dan contact op met een professionele traumaspecialist zoals Traumaloket.

Do’s en dont’s

Wat doe je de eerste uren na een schokkend incident op of rond de werkvloer tot het moment dat professionele hulp aanwezig is om de situatie in te schatten?

  1. Breng aanwezigen naar een rustige ruimte;
  2. Zorg voor genoeg water en een toilet in de buurt;
  3. Laat mensen nadenken over hoe ze straks naar huis gaan;
  4. Praat niet op mensen in;
  5. Laat geen mensen toe die niet bij het incident waren.

Als de trauma-expert is gearriveerd kan hij een inschatting maken van de situatie en met leidinggevenden verdere afspraken maken. In de dagen daarna wordt op basis van een lijst en telefonisch contact een nieuwe inschatting gemaakt voor de situatie van de medewerker(s).

Of iemand een trauma ontwikkeld is de eerste weken nog niet vast te stellen. Daarom monitort de expert de situatie persoonlijk, maar wel op gepaste afstand. Na 10-15 dagen kan de traumadeskundige meestal een goede inschatting maken of iemand gebaat is bij Traumatherapie.

Wil je voor jouw medewerker(s) snel en duidelijk advies over trauma behandeling?

Neem dan contact op met traumadeskundige Leen Pakvis van Traumaloket Nederland via 06 526 242 93 of l.pakvis@traumaloket.nl. Bel in het geval van een acute crisis bij jouw organisatie met ons noodnummer: 0800-6001 (24/7 bereikbaar).

Naar Home >